A gluténmentes tészták előállítása

Gluténmentes tészták vacsorára
Gluténmentes tészták vacsorára

Az olasz konyha nélkülözhetetlen ételei a különböző főtt tészták. Ez azonban sok ember számára nem fogyasztható, hiszen a gluténérzékenység egy igen kellemetlen tünetekkel járó betegség. Számukra fejlesztették ki a gluténmentes tésztákat.

Ezek a tésztafélék nem búzalisztből készülnek, hiszen az gliadint tartalmaz, amit a lisztérzékenyek nem tudnak megemészteni, ezért különböző problémákat okoz a felszívódás során. Többek között roncsolja a vékonybél nyálkahártyáját, ami különböző kellemetlen tüneteket eredményez.

Így a gluténmentes tészták készítése során különböző növényi magvakból előállított lisztet használnak. A leggyakrabban rizsliszttel helyettesítik a hagyományos lisztet. De nem ritka a csicseriborsó-, a hajdina- vagy a kölesliszt használata sem.

A gluténmentes tészták első ránézésre semmiben sem különböznek más tésztaféléktől. Így ugyanolyan finom bolognai spagetti készíthető belőlük, mint a hagyományos spagettiből. Próbálja ki Ön is bátran ezeket az egészséges termékeket, hiszen rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak, és még finomak is.