A gyerekülés hatékony felhasználása

Biztonsági gyerekülés
Biztonsági gyerekülés

A biztonság megteremtése életünk minden területén fontos szemponttá vált. Egy mai gyerekülés esetében alapvető fontosságú, hogy a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa. Ennek ellenére, a német biztosítók szövetsége által készített statisztikák szerint, a gépjárművek biztonsági övével rögzített ülések 70 százalékánál a rögzítés nem megfelelő.

A különböző technikai fejlesztések ezt a problémát igyekeznek kiküszöbölni. Az ISOFIX például egy olyan módszer, amivel a gyerekülést közvetlenül a gépjárművek karosszériájához lehet rögzíteni. Az ISOFIX szabványt 1995 októberében hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az ezredforduló után szélesebb körben is elterjedt, mára pedig a legtöbb gyerekülést gyártó cég alkalmazza ezt a technológiát.

A szerkezet használata igen egyszerű, ami a helytelen bekötésből származó kockázatokat a minimálisra csökkenti. Ez a tényező lényegessé válik vásárláskor, mivel a legtöbb gyerekülésben elszenvedett sérülést a nem megfelelő bekötés és rögzítés okozza. Mivel a csatlakozás közvetlenül a karosszériára történik, egy esetleges ütközés alkalmával, az autóval együtt fog mozogni az ülés is, ami nagyobb biztonságot ad.