A hajbeültetésről röviden

Hajátültetés
Hajátültetés

Minden esetben csak a páciens saját haját ültetik át.

A férfias kopaszodás esetében a haj genetikai okokból hullik ki. Hajbeültetésnél a pácienstől a fej hátsó-oldalsó részéről vett (nem kihulló, ellenállóbb szerkezetű) saját haját  ültetik át a hajhiányos területekre. Ez az úgynevezett biztonsági adóhely kiterjedt kopaszságnál is rendelkezésünkre állhat. Minden esetben csak és kizárólag saját hajat lehet átültetni! Idegen haj átültetése immunológiai okokból nem lehetséges, mert az idegen haj kilökődne.

Miért nem hullik ki az átültetett haj is onnan, ahonnan már egyszer kihullott a haj?

A fej oldalsó, hátsó tarkó részén azért nem szoktak kopaszodni az emberek, mert genetikailag más szerkezetű ott a haj és ellenállóbb a hormonokkal szemben. Éppen ezért az innen kinyert haj nem hullik ki a fej más területeiről sem.

A hajszálak hormonokra való érzékenysége genetikailag kódolt, ezért lehetséges hogy a bizonyos fejterületeken kihullik a haj, máshol megmarad. A biztonsági adóhelyen lévő hajszálak nem érzékenyek a  hormonális hatásokra, ezért nem hullnak ki az élet folyamán és ezt a tulajdonságukat megőrzik az átültetés után is. Éppen ezért az innen kinyert haj nem hullik ki a fej más területeiről sem.

A hajat hajtüsző egységenként/ graftonként ültetik át a hajhiányos területen ejtett apró nyílásokba. Az átültetett graftok itt megtapadnak, később ugyanúgy nőnek és viselkednek, mint eredeti helyükön.

Érzéstelenítés

Az ambulánsan végzett hajbeültetést helyi érzéstelenítésben végzik.  A hajbeültetés fájdalom nélkül történik, csak kis kellemetlenséggel jár. Az injekciók beadása rövid ideig tartó (3-5 perc), kissé szúró érzéssel jár, a műtét alatt viszont teljes fájdalommentességet biztosít. A műtét után sincs fájdalomérzés, de egyéni eltérések előfordulhatnak. Érzéstelenítési technikánkkal minimálisra csökkenthetőek a kellemetlenségek.