A jogos védelem feltételei és szabályozásai

Jogos védelem
Jogos védelem

Megtámadták Önt vagy valamelyik hozzátartozóját, ezért kénytelen volt viszonozni az erőszakos tettet? Amennyiben az élet kioltását veszélyeztető eszközökkel élt, már nem beszélhetünk a jogos védelem fogalmáról! Még akkor is, ha csak védekezni próbált, a tette büntetendő.

A jogos védelem feltétele ugyanis az, hogy a védelmi eszköz ne legyen alkalmas az élet kiontására, és a használat során csakis a jogtalan támadó szenvedhet sérelmet. Ugyanakkor az is kulcsfontosságú szempont, hogy Ön mint védekező mindent megtett annak érdekében, hogy sérelem ne alakuljon ki.

Ennek érdekében fontos, hogy jogtalan támadás esetén először is megfenyegesse a támadót, mielőtt erőszakosan cselekszik. A jogos védelem és az önvédelem nem ugyanaz, ezért fontos, hogy ügyvédhez forduljon, amennyiben hasonló problémába vagy összetűzésbe kerül. Az oldalra kattintva felveheti a kapcsolatot a profi büntetőjogi védelemmel, hiszen számos módja van a védekezésnek, ami által elkerülheti a büntetést. Keresse a Vidákovics Ügyvédi Irodát Budapest városában!