A távirányító hosszú utat tett meg

Hatékony a távirányító
Hatékony a távirányító

Milyen egyszerűnek tűnik az, hogy kényelmesen a fotelből tudjuk váltogatni a televízión a csatornákat és állítani a hangot. Ez azonban nem ment mindig ilyen könnyen. Amikor még gyerekcipőben járt a távirányító gyártása, számos verziót kifejlesztettek, amíg eljutottak a mai modern változatokig. Első lépésben vezetéken keresztül működött, majd ezt követően a fotocellás változat lepte el a piacot, aminek nagy hátránya az volt, hogy napsütésben teljesen önálló életre kelt a távirányító és önmaga váltogatta a csatornákat.

Ez eléggé zavarta a felhasználókat, így aztán további fejlesztésekre került sor. Megjelentek az ultrahangos vezérlők. Ezek már nagyon sokban hasonlítottak a mai eszközökhöz, csak az volt velük a baj, hogy elég sokba kerültek, így aztán visszaesett a vásárlás.

Volt néhány próba távirányító verzió, amíg aztán az infravörös rendszer elhozta a teljes újítást. Manapság, már nincs probléma a készülékekkel, amennyiben tudunk vigyázni rájuk és véletlenül nem ejtjük le vagy tesszük el úgy, hogy aztán nem találjuk.