A trekking kerékpár és a Montain Bike közötti különbségek

Trekking kerékpár
Trekking kerékpár

Nagyon sokan, amikor eljön a tavasz, akkor azzal a dilemmával szembesülnek, hogy milyen kerékpárt vásároljanak maguknak. Nagyon sok ismerőst meg lehet kérdezni, aki már rendelkezik egy kis biciklis múlttal, bár gyakran csak elhamarkodott, a partnert lerázó válasz lenne, ha rögtön rávágnák, hogy Mountain Bike, országúti vagy trekking kerékpár a megfelelő választás.

A ’90-es évek elején-közepén elterjedt Mountain Bike modellek igazi sokként érték az európai lakosságot és boldog-boldogtalan vásárolta ezeket, jobb esetben a szaküzletben, rosszabb esetben ahonnan csak be tudta szerezni. Vásárolhatták is, hiszen az előző korszakban a klasszikus nagykerekű, sárhányós, csomagtartós, 1 sebességes bringa és az orosz országúti bringák után hatalmas lépésnek számított a 18 sebességes hegyi kerékpár.

Ez a tudat él még a mai napig is sok átlagemberben, hogy a “modern” kerékpár a Mountain Bike, pedig azóta nagyon sokfajta modell került ki a piacra, ilyen például a trekking kerékpár. Az átlagember alatt azokra kell gondolni, akik nem versenyeznek, csupán hétköznapi használatra akarnak kerékpárt vásárolni. Tehát eljárnak dolgozni, kimennek a város szélére kutyát sétáltatni vagy csak a cimborákkal legurulnak a Balatonra egy lángosért.

A következő kritériumoknak kell megfelelnie egy átlagos felhasználó számára a trekking kerékpár: vigye el A-ból B-be, néha letérve az aszfaltról se legyen gond, jó érzést, élményt adjon a használata, minimális gondozást igényeljen. Ezekre az általános felhasználási célokra a trekking kerékpár a leginkább megfelelő. Ehhez képest, egy Mountain Bike azt a sokak számára teljesen felesleges pluszt adja, hogy a ballonos gumiabroncsokon durva terepen is kényelmesen lehet vele közlekedni.

Viszont ez nincs ingyen, ugyanis a Mountain Bike általában drágább, több erőt igényel a hajtása, a kisebb és nehezebb kerék miatt, valamint az üléspozíció sem kedvez, a lakosság 80%-át érintő derékfájdalmak miatt. A trekking kerékpár, a nagyobb kerekeknek köszönhetően, hosszú távú aszfalt-utak megtételére is alkalmas.