Adagolóval ellátott széntüzelésű kazán

Széntüzelésű kazán

A tél már véget ért, és javában tombol a tavasz, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene felkészülnünk az újabb hideg időszakra. Amennyiben úgy érezzük, hogy időszerű lenne a fűtési rendszerünk modernizálása, akkor ne várjunk tovább, hanem itt az ideje, hogy tegyünk is valamit. Kimondottan jó áron kapható széntüzelésű kazán hozzá illeszthető adagoló rendszerrel, ami megkönnyíti a mindennapi feladatainkat. De miért pont szén legyen a fűtőanyag?

Ennek a tüzelőnek kimondottan jó hatásfoka van, és amennyiben egy minőségi kialakítású termékben kerül elégetésre, minimális a károsanyag (füstgáz) képződés. A széntüzelésű kazán akár teljesen automatizálható, így nekünk naponta csak egyszer kell vele minimális időt foglalkoznunk. Amúgy is van elég feladatunk, ahol lehetőség adódik rá, ott adjuk ki nyugodtan a kezünkből az irányítást. A széntüzelésű kazán kimondottan azokon a területeken lehet jelentősen megtérülő befektetés, ahol rendelkezésre áll nagy mennyiségben a szén mint tüzelő.

Amennyiben sehol a közelben egy kitermelő helyiség, akkor lehet érdemes más alternatíva után néznünk. Megeshet, hogy ez a pelletes kazán, ugyanis számos, mezőgazdasággal foglalkozó településen megoldott a hulladékok továbbalakítása speciális tüzelőanyaggá. Az így készült pellet, ami előállítható faforgácsból, csonthéjas magvakból, napraforgó léhából és még jó néhány más összetevőből, kimondottan nagy hatásfokú tüzelőnek minősülhet.

Érdemes ugyanakkor alaposan megnézni a termékleírást, amikor a pelletes kazán megvásárlásra kerül, mert egyes típusok csakis az alacsony hamutartalmú fűrészporból gyártott alapanyagot tudják kellőképpen hasznosítani. Ez a rendszer is igény szerint automatizálható, így feladataink nagymértékben lecsökkenhetnek vele. A pelletes kazán a legtöbb esetben el van látva egy felső tűztérrel, amelyikben égethető egyszerű hasábfa, ha a fő fűtőanyag valamilyen oknál fogva elfogyna. A lehetőségek adottak, már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik rendszer mellett tesszük le a voksunkat, aztán már meg is történhet a vásárlás.