A bőrtípus meghatározása és a korpásodás szabályozása

Korpásodás elleni sampon

A korpásodás az egyik leggyakoribb probléma, amellyel az emberek a hajukkal kapcsolatosan küzdenek. Nagyon kellemetlen érzés lehet tudni, hogy a hajon jó látható fehér korpázódás másokat is zavarhat. Ennek elkerülése végett az első választás a korpásodás elleni sampon. A szupermarketek és a drogériák polcai roskadoznak az ilyen samponoktól.

Különválasztva, hajtípus kategóriák szerint találhatja meg a korpásodás elleni sampon és egyéb készítmények sorát. Csak az dönti el, hogy először mit fog kipróbálni, hogy melyiket ismeri jobban, vagy melyiknek az illata tetszik. Általában a reklámok ereje az, ami itt döntő, így az ember azt választja, amiről többször hallott.

Viszont a második korpásodás elleni sampon választása nem ettől fog függeni. Inkább az határozza majd meg, hogy mennyire volt elégedett az első döntéssel, illetve, hogy valóban elérte-e azt a hatást vele, amit szeretett volna. Ekkor is nagy hatása van a reklámoknak, így azt választja, amit még ismer és jónak tartanak a tévében és a rádióban. Azt azonban nem igen hangoztatják, hogy a bőrtípus meghatározása is összefüggésbe hozható a korpásodással.

Ezt a meghatározást kétféleképpen lehet érteni. Az egyik szemszögből, csupán a bőrt vizsgálják, vagyis azt nézik, hogy mennyire zsíros vagy száraz az. Mind a két véglet korpásodást okozhat. Az egyik azért, mert túlságosan aktív a fejbőrön a hámsejtek bomlása, a másik pedig azért, mert nem elég zsíros ahhoz a fejbőr, hogy egészséges egyensúlyt tudjon fenntartani, így a felső réteg pattogni kezd. Mindkét esetnél más és más sampon lehet eredményes, hiszen másképpen kell hatnia.

Míg az egyiknél a hidratálás és a ph egyensúly a fontos, addig a másiknál a zsírosabb alapanyagok a hatékonyabbak. Ebből a szemszögből a bőrtípus meghatározása viszonylag könnyű, egy tesztcsíkkal elvégezhető, amely bármelyik drogériában ingyen kapható a krémes polcoknál. A bőrtípus meghatározása történhet az összkép alapján is, vagyis attól függően, hogy mennyire világos a haj, a szem és a bőr színe. Ekkor egy skálán kell elképzelni az embereket, az egész világostól az egész sötétig.