Csillár, a bálterem központi eleme

Kristály csillár
Kristály csillár

Mindig nagy gyönyörűséggel néztük a filmekben, amint a királyi bálon a hercegek, grófok bókolnak az úri hölgyeknek. Kecses mozgásuk, a táncban, a gesztusaikban mindig valami felemelő érzést vált ki a nézőkben.

Akkor ez az úri etiketthez tartozott és éveken keresztül tanulták, gyakorolták. A bálterem központi eleme, általában egy óriási csillár volt, ami különlegesen kialakított kristályokból tevődött össze. Ilyen csillárkölteményt már csak a múzeumokban lehet látni.

Ezek az óriási díszelemek sokszor több száz kg is nyomtak és különösen nehéz volt őket karbantartani, mert a súlyuk miatt nehezen lehetett mozgatni, tehát a leeresztését nem szívesen tették. Pedig a rengeteg cigarettafüst és a por miatt, gyakran kellett takarítani. Ezért a bál előtti nap állványt építettek alá, hogy a serény kezű takarítónők kicsinosítsák. Nem lehetett koszosan hagyni a terem központi elemét, hiszen mindenkinek szemet szúrt volna, hogy porosak a kristályfüggők. A csillár ma is divat, de természetesen kisebb és praktikusabb kivitelezésben szerelik a lakóházakba.