El szeretne rejteni az ajtót? A tolóajtó lesz a megoldás.

beltéri ajtó
Praktikus tolóajtó

Minél tágasabb egy lakás, annál jobban érezzük magunkat, hiszen mindenhol kényelmesen elférünk, minden berendezésnek meglesz a maga helye. A zsúfolt környezet kihat a hangulatunkra és egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy szorongani kezdünk a saját otthonunkban, ami hosszútávon különféle problémákhoz vezethet. A tolóajtó a tervezése miatt rendkívül helytakarékosnak számít a kisebb lakásokban, viszont a tágasabb otthonokban szintén egységessé varázsolhatóak ezzel a helyiségek.

Nem kell külön hely az ajtószárnyak kinyitásához, hiszen ez a fajta a fal síkjával párhuzamosan fog elhelyezkedni, kinyitott állapotban is. Hogyha valóban szeretnénk elrejteni magát az ajtólapokat, akkor az a verzió nem lesz helytálló, amikor az ajtót a falakon kívül helyezzük el. Ezt egyébként fal előtt futó tolóajtónak nevezzük. Abban az esetben, ha lehetőség van rá, akkor ki lehet alakítani egy olyan speciális fülkét, amibe belecsúsztatva teljesen eltűnnek kinyitott állapotban.

Ezeket azonban még az építkezés során kell kialakítani téglából vagy gipszkartonból. Igazán elegáns és modern megoldásnak számít. A kereskedelemben kapható, direkt erre a célra kifejlesztett tolóajtó fogadó szerkezet. A falba futó tolóajtók egyedivé varázsolják a lakás belső terét és exkluzív dizájnelemként szolgálnak. Az igazi eleganciát az üvegből készült darabok jelentik, viszont mindenki az ízlése szerint döntse el, hogy milyenre van szüksége.

Hasonló megoldásnak számítanak a harmonikaajtók, mert itt sem lesznek útba az ajtószárnyak, mint a hagyományos modellek esetében. Ezeket két csoportra oszthatjuk, a működési elvük alapján. Az egyik esetben minden szárny egy függőleges tengellyel csatlakozik ahhoz a ponthoz, ahol fel van függesztve és sínen gurulva záródnak egymásra. A másik típus pedig teljesen eltűntethető a falban, ha annak megfelelő a vastagsága, mivel teljesen egymásra tolhatóak. A harmonikaajtók valamivel gazdaságosabb megoldásnak számítanak, viszont az anyaghasználat miatt nem lesznek a elegánsabb kivitelek.