Pálinka

Szeretjük a gyümölcsöket, eltárolni. Szorgosan is gyűjtögetjük egyéb célokra is például a szilvát, mert finom szilva pálinka készül belőle. Általában összegyűjtés után ősztől télig, vagy jobb esetben egy, maximum két hónapig tartják nagy cseberben, majd a pálinka főzdébe viszik kifőzni. Vidéken egyik közkedvelt ital, amit a dédszüleink gyógyszeres kezelésként is használtak és a nagyszüleink még ma is elemlegetik, hoogy ha egy pohárkával megisznak belőle, többet ér egy doboz fájdalomcsillapítónál. Egy jó mondás ami úgy tűnik szájról szájra terjedt el néphagyomány útján, amikor leülnek enni akkor mindig töltenek egy pohár pálinkát a férfiak és néha a nők is, mondva: Na fiam falun az a szokás, hogy étel előtt meg kell inni egy pohár pálinkát. Ezt jó egészséggel elfogyasztják és utána megjön az étvágyuk, mert a légutakat lefele melengeti a szesz. Emlékszem gyermekkoromban volt egy bácsi aki talán értett az orvostudományhoz és ő mindig mondta, hogy a legjobb gyógyír az ital. Ő fogakat  húzott és mindig pálinkával zsibbasztotta el az emberek száját.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás