Gyomirtó- és növényvédő szerek használata a mezőgazdaságban
Termesztett növényeink legádázabb ellenségei a gyomnövények, amelyek kártétele nagymennyiségű terméscsökkenést eredményez. A gyomirtó szerek használatával fékezhetjük, illetve nagymértékben lecsökkenthetjük ezt a hatást. A szerek hatásos alkalmazásához szükséges ismernünk a kártékony növényeinket, illetve ezek biológiai csoportosítását. Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, illetve évelő gyomokat. Ezek ismerete nagyon fontos a védekezés valamint a vegyszer rezisztencia szempontjából. A gazdaboltokban megvásárolhatunk felhasználásra kész gyomirtó folyadékot is, spray formában. Az úgynevezett totális hatású gyomirtó szer is egyike a leggyakrabban használt szereknek a gyomok elleni védelemben. Ilyen a glifozát hatóanyagú gyomirtó szer, aminek a változatát használhatjuk kiskertekben, mezőgazdaságilag műveletlen területen is, azonban mindig nagy körültekintéssel kell lennünk az időjárási viszonyokra, mert ez a hatóanyag a magas páratartalom és a 15-25 C fokos hőmérsékleti viszonyok mellett fejti ki legeredményesebben a hatását. A növények védelmére a kártevőktől, kórokozóktól vagy különböző betegségektől függően, különböző, célzottan kifejlesztett növényvédő szer használata ajánlott, ezért fontos ismernünk, hogy gombás-, vírusos, vagy baktériumos fertőzéssel állunk szemben. Nagy körültekintést és odafigyelést igényel minden esetben a növényvédő szerek használata és kiemelten fontos a használati útmutató vagy a szakember tanácsának a betartása. Ugyanakkor alapvető követelmény a javasolt várakozási idő betartása, valamint követni kell a növényvédő szerek használatának szabályozását is. Természetesen vannak olyan növényvédelmi szerek, amelyek az ökogazdálkodásban is használhatóak, ezek az úgynevezett biopeszticidek. Köztük van több olyan készítmény, amelyik tartalmazza a betegségek vagy a kártevők természetes ellenségeit is. A növényvédelmi szerek kifejlesztése nagy lépés volt a mezőgazdaság számára, hisz nemcsak könnyíti a gazdálkodást, hanem használatukkal jelentős minőségi és mennyiségi fejlődést érhetünk el.