IBS két különböző kórképe

 IBS, Irritábilis Bél Szindróma
IBS, Irritábilis Bél Szindróma

Folyamatosan emésztőrendszeri problémákkal küzd? Tompa fájdalom gyötri hasi tájékon és sokszor problémás a székelés? Gondolt már arra, hogy az IBS okozhatja a tüneteit? Az IBS az irritábilis bél szindróma rövidítése, amely az emésztőszervek kedvezőtlen működését takarja. A bél oldalfalának nem megfelelő ritmusú mozgása a fő tünetkiváltó. Ez lehet túl gyors működés vagy túl lassú.

E két esetben is az árulkodó tünetek is másak. A túl gyors működésnél a bélbolyhok nem érintkeznek elegendő ideig a táplálékkal ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot tudják felszívni belőlük. Ekkor a beteg arra panaszkodik, hogy „csavar a gyomra”, látszólag ok nélkül fogyni kezdett, illetve hasmenéses tüneteket produkál. E mellé társulhat levertség, vitaminhiány és fáradékonyság.

Ha a bél izmai túl lassan működnek, akkor éppen ellenkezője lesz a kórképe az IBS-nek. Ez esetben a beteg ritkán és nehezen üríti a székletet, súlyt szed fel magára, tompa fájdalmat érezhet a szorulása miatt a hasi tájékon, zsírréteg halmozódik a testére. Az IBS ekkor is fáradékonysággal és levertséggel járhat együtt.