A kettős tömegű lendkerék feladata a járművekben

Kettős tömegű lendkerék

A modern személygépkocsikban van egy alkatrész, amiről még a szakértők sem tudják egyértelműen megmondani, hogy feltétlenül szükség van rá vagy nem. Ez az alkatrész diesel meghajtású autókban használt kettős tömegű lendkerék.

Sokan úgy tartják, hogy csak azért van benne, hogy a jármű költségeit növelje, a meghibásodott alkatrész cseréjekor. Mások azonban nagyon hasznosnak és szükségesnek tartják. Aki régebbi típusú diesel járműt vezet, az tudja, hogy indulásnál az autó rángat, mivel nyomatékpulzálás jön létre a főtengelyen.

A kettős tömegű lendkerék feladata elsősorban ennek a pulzálásnak a kiküszöbölése, de más szerepe is van az alkatrésznek. Csökkenti a motor rezgését, ezáltal kényelmesebbé téve a vezetést. Ugyanakkor védi a főbb alkatrészeket, mint amilyen a kuplung szett és a váltó.

A kettős tömegű lendkerék beszerelése tehát mégsem hiábavaló. Fontos feladatai vannak a járműben, amelyek nemcsak a komfortérzet növelését szolgálják, hanem a gépkocsi nélkülözhetetlen alkatrészeit is védik a hirtelen terheléstől és a rázkódás okozta sérüléstől.