Kiválóan használható a hordozható ultrahang

Hordozható ultrahang berendezés
Hordozható ultrahang berendezés

Az orvosi eszközök közül talán az ultrahang ment át a legnagyobb változáson az utóbbi egy-két évtizedben. Ma már rengeteg vizsgálat elvégzésre alkalmas és nemcsak a terhesség ideje alatt alkalmazzák.

Egy hagyományos ultrahangot azonban képtelenség lenne elcipelni a sürgősségi esetekhez és a mentőautóba is csak nagy nehézség árán akadna neki elegendő hely. Szerencsére vannak hordozható ultrahang berendezések is, amelyek már kis helyen is elférnek. Így már nem okoz gondot az orvosoknak, amikor magukkal kell vigyék egy-egy beteghez.

Az ultrahang készülékeket, a fejlődésük során egyre több funkcióval látták el, míg a méretük egyre kisebb lett. Az első hordozható ultrahang még valamivel nagyobb volt, mint egy laptop. Ma már azonban táblagép méretű berendezések is vannak.

Ezek a modern, táblagép méretű hordozható ultrahang készülékek ugyanolyan jól működnek és ugyanolyan hasznosak, mint a hagyományos műszerek. Ugyanazokat a feladatokat képesek ellátni. Nem véletlen tehát, hogy az orvosok is előszeretettel használják ezeket a készülékeket.