Kuba és a rum

A rum története
A rum története

Mi jut eszünkbe, amikor Kubára gondolunk? Pálmafák, koktélok, strandok és szép lányok mellett, még egy nagyon híres ital is előbukkan, a kubai rum. Egy híres felfedező és hajóskapitány Kolumbusz Kristóf tehet mindenről, miután a Kanári-szigetről vitt Kubára pár tő cukornád palántát.

Valószínűleg nem tudta, hogy mit is indít el ezzel a tettével, de a kubaiak a mai napig nagyon hálásak lehetnek neki. Az 1500-as években kezdődik el a kubai rum története, onnantól, hogy rájöttek a cukornád levéből milyen módon lehetséges alkoholos italt előállítani.

A modern lepárlótechnikáknak köszönhetően, a 19-ik században már világszerte híressé vált a kubai rum. Volt egy ital, amelyik egy családról kapta a nevét és legalább 100 éven keresztül vezetőmárka volt a piacon.

Ez volt a Bacardi. Szokás a rumféléket úgy megkülönböztetni egymástól, hogy mennyi ideig érlelik őket hordókban. Van rum, amelyiket kifejezetten három évig érlelnek, ez a Carta Blanca, testvérét a Carta Orot öt évig, míg az Anejo hét éven át nemesedik a hordóban.