A mindent látó videoszkóp

Videoszkóp

Biztosan láttunk már filmekben vagy különféle ismeretterjesztő tévéműsorokban olyat, hogy amikor eldugult egy cső, akkor valamilyen kütyüt alkalmaznak, aminek van egy kis tömlős része kamerával meg lámpával a végén és persze a képernyős része.

Ezzel remekül megállapítható, hogy mi rejtőzik a csőben. Ez a kicsi szerkezet a videoszkóp. Kétségtelen, hogy rendkívül praktikus, hiszen olyan helyekre is beláthat a segítségével az ember, ahová egyébként nehezen vagy egyáltalán nem tudna bejutni.

Nemcsak dugulásoknál, hanem természeti katasztrófák után is alkalmazható, hiszen általa felkutathatunk a törmelék alatt olyan területeket, ahová még nem tudunk odaférkőzni, így a videoszkóp életeket is menthet. A félig rugalmas, tömlőszerű szondát egyszerűen bejuttathatjuk a szűkebb helyekre is.

Általában nemcsak képek, hanem videó formájában is láthatjuk mindazt, amit a videoszkóp kamerája felvesz. A kamerafej vízállósága tovább bővíti a felhasználási lehetőségeket. A Trotec gyártásában számos ilyen készülék közül választhatunk.