Szép lassan kúsznak fel az ingatlanárak

Ingatlan NET
Ingatlan NET

Növekszik az eladó házak iránti kereslet, és az árak is kúsznak felfelé, ez jó hír lehet az eladóknak, és a vevőknek is. Talán végre idén beindulhat az ingatlaneladás. Bátrabbak lehetnek az eladók, bár ez nem azt jelenti, hogy drágábban adják el a lakásukat, csak annyit jelent, hogy talán el tudják adni.

Sokan visszatartják lakásuk értékesítését addig, amíg a devizahitelek forintosításának ügyét nem intézik el. Ezért is csökkent az utóbbi időben a lakáskínálat. Kevesebb lakást is építenek, mivel a fejlesztők nem tudnak biztonságosan tervezni a következő néhány évre. Pedig lehet, hogy lenne igény újépítésű lakásokra. Csak sajnos elég alacsony a profitszint is.

A budapesti adásvételek teszik ki a lakáspiaci forgalom elég jelentős részét. Igen stabil kereslet rajzolódik ki a fővárosban a panellakások iránt, viszont más nagyvárosban ez nem olyan jelentős mértékű. Nőtt a használt lakások átlagára is a fővárosban. Viszont a lakások átlagára ennek ellenére csökkent, ami azt jelenti, hogy a kisebb és az olcsóbb lakások fogynak jobban.

A szakemberek szerint a kínálat folyamatosan növekedni fog a következő 1-2 évben. Hacsak nem következik be igen nagy gazdasági növekedés vagy pedig kedvezőbbé válna a hitelfelvétel feltételei. Nagy kérdés, milyen eredménnyel fog járni a devizaalapú kölcsönök rendezése. Jelentősen fogja befolyásolni a lakásvásárlást is.
Forrás: Ingatlan NET